Vær vennlig - husk riktig pronomen


Foto: © Can Stock Photo Inc. / icetray

Dere som kjenner meg har for lengst forstått hvor viktig det er for meg å bli omtalt med riktig pronomen.

Som kvinner flest så synes jeg også at det vil være fornærmende å bli kalt "han". Jeg synes heller ikke "hen" er ok, jeg har tross alt brukt 35 år på endelig bli "hun". Men "hen" er jo kjønnsnøytralt, så dersom du ville brukt det for å omtale andre venner så er det selvsagt greit for min del også.

Bruk av korrekt pronomen er svært viktig for nær sagt alle transpersoner, og det oppleves sårende å bli omtalt som det kjønnet man ikke føler seg og uttrykker seg som. Mange vil nok unnlate å korrigere når noen sier feil, spesielt hvis det er ukjente. Men vi blir like såret selv om vi ikke korrigerer deg.

Det vanskelige for folk flest, som kanskje mangler helt kunnskaper om transpersoner, er å vite når man skal si han og når man skal si hun. Hvis du møter en som åpenbart er dragartist ute på byen, så kan det godt hende at det er greit å si han. Men det blir antageligvis enda bedre mottatt om du sier hun. Hvis du møter en transkvinne på toget som du ser eller hører at er født som mann, ja da kan du banne på at det ikke er ok å si han!

Noen ganger kan det kanskje være enda vanskeligere for en transmann som ikke har begynt hormonbehandling. Kvinner kan jo gjerne gå kledd som menn og fortsatt være kvinner. Men som hovedregel vil jeg si - bruk det pronomen som hører til det uttrykket en person har. Da vil du i alle fall unngå å såre oss som ikke ønsker annet enn å blende inn med det kjønnet vi uttrykker oss som.

Er du usikker så er det som regel bedre å spørre på en høflig måte. Et "Unnskyld, er det han eller hun?" tror jeg vil bli godt mottatt av absolutt alle som uttrykker kjønn på tvers av normene.

Jeg forstår også godt den primære årsaken til at mange bruker "han" om transkvinner som meg. Den mørke stemmen jeg fikk i den mannlige puberteten er en enveisbillett. Dersom jeg ønsker å endre stemmen så må det gjøres gjennom hardt arbeid og hjelp av logoped. Men for noen vil det aldri bli naturlig fordi man vil føle at man må gjøre seg til. Og jeg kom jo ut som transkvinne nettopp fordi jeg var lei av å gjøre meg til!

Takk for at du i fremtiden er oppmerksom på å bruke riktig pronomen. Det er for meg og mange andre transpersoner det største komplimentet du kan gi.

2 kommentarer

Christine

01.01.2017 kl.05:31

I f.eks USA hvor de sier "Sir" og "Mam" så opplever transkvinner som begynner å se veldig androgyne ut, at menn sier "SIR" med ekstra tynge og frekvens. Det roter med hodet deres på et merkelig vis å se noen de ikke helt klarer å kategorisere.

Takk Gud for Reddit og transforumene der. De forberedte meg på de ofte fullstendig irrasjonelle psykologiske responsene en transperson på nippet til å passere kan vekke hos andre mennesker. Og da spesiellt hos menn.

Mia B

02.01.2017 kl.02:31

Christine: Jeg har egentlig ikke lest så mye om det i det hele tatt jeg. Er egentlig glad i å lese og søke informasjon, men det er så mye man leser på nett som ikke passer for en selv. Så jeg tenker at jeg heller vil ta ting litt som de kommer. Dessuten blir jeg bare alt for emosjonell av å lese for mye om andres historier :)

Skriv en ny kommentar

Mia B

Mia B

37, Oslo

Voksen transkvinne som er mitt i forvandlingen til å bli den kvinnen jeg har brukt hele livet på å fornekte. På denne bloggen kan du følge min prosess og forvandling, få ta del i noe av mitt tidligere liv, og høre om noen av de utfordringene jeg møter på veien.

Kategorier

Arkiv

hits