Kjønnskorrigering i riktig rekkefølge


© Can Stock Photo / ruslangrumble

For meg som transkvinne så er det ikke uvanlig at jeg får høre at jeg går litt fort frem. At jeg kanskje skulle vente med kjønnskorrigerende kirurgi til jeg har kommet litt lengre i prosessen. At jeg kanskje skulle få større pupper og litt mer feminin kropp først. La hormonene jobbe. La folk rundt meg få tid til å se meg og bli vant til meg som kvinne.

Dette er også en vanlig holdning blant både fagfolk og andre transpersoner. Kjønnskorrigerende kirurgi skal være det siste steget. Også i WPATH Standards of Care nevnes kirurgi som det siste leddet i behandlingsprosessen. Og som et minimum bør man ha vært på hormonbehandling i 12 måneder (så lenge det er medisinsk forsvarlig).

Men hva er egentlig riktig rekkefølge?

I mange, mange år gikk jeg og visste lite om det å være transseksuell. Jeg hadde undertrykket meg selv så lenge at jeg var redd for å oppsøke informasjon. Men jeg hadde sett shemales i pornofilmer. Damer med pikk. Det er jo ikke meg! Ikke søren om jeg skal være noen dame med pikk!

For meg vil det være utenkelig å skulle få en fullt feminisert kropp med bryster (og mulig brystforstørrelse), feminine former med rumpe og lår og kanskje ansiktskirurgi, og samtidig måtte ha en penis.

Det fungerer kanskje fint for mange. Men ikke for meg. Og hvis vi tenker litt etter. Hvilken rekkefølge utvikler en ciskvinne sine kjønnskarakteristika? Hva har hun fra fødselen av?

Pupper? Nei.
Rumpe og lår? Nei.
Brede hofter? Nei.
Masse østrogen i kroppen? Nei.
Kvinnelig kjønnsorgan? Ja!

For meg er det penisen som skaper den største kjønnsdysforien. La meg slippe å være kvinne med penis. For hva vet vel egentlig du om hva jeg har der nede? Ja, altså, nå er jo jeg ganske åpen om dette, men virkelig? Du merker ikke forskjell. Men det gjør jeg.

Dette er uansett bare ett av mange ledd i behandlingen av min kjønnsdysfori. Jeg har mye annet jeg jobber med, og gleder meg voldsomt til å se den videre effekten av hormonene på min kropp. Få fjernet skjegget fullstendig. Jobbe med stemmen, og få utløp for alt det feminine i meg som skal gjøre at jeg en vakker dag aldri vil oppfattes som noe annet enn 100% kvinne.

For meg er dette riktig rekkefølge.

WPATHS Standards of Care er en viktig kilde med gode retningslinjer til behandling av transpersoner. Men kanskje vi bør være åpne for at rekkefølgen av de forskjellige leddene i behandlingen bør være individuelt?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Mia B

Mia B

37, Oslo

Voksen transkvinne som er mitt i forvandlingen til å bli den kvinnen jeg har brukt hele livet på å fornekte. På denne bloggen kan du følge min prosess og forvandling, få ta del i noe av mitt tidligere liv, og høre om noen av de utfordringene jeg møter på veien.

Kategorier

Arkiv

hits