Kjenner jeg bare bittelitt etter, så føler jeg meg ganske sånn oppgitt


© Can Stock Photo / paulista

Katrine Engedal synes tydeligvis det er en bragd å sparke en minoritetsgruppe som kjemper for sin aksept. Hun tror muligens hun er morsom. Men det finnes veldig lite morsomt i å bruke sin totale mangel på kunnskap til å håne mennesker som allerede sliter. Mennesker som kjemper for forståelse, aksept og respekt for hvem de er. Som daglig må leve med hån, latterliggjøring og nedverdigelser. Det fikk allikevel Katrine Engedal til å slenge seg på karusellen og vise sin totale mangel på aksept og respekt for mennesker hun ikke kan forstå.

Jeg kommer sikkert heller aldri til å klare å forstå hvordan det er å være en ikke-binær transperson. Men det trenger jeg heller ikke. Fordi jeg vet at når noen forteller meg hvordan deres virkelighet er, så er det revnende likegyldig om jeg forstår dem eller ikke. Det er faktisk mye i denne verden jeg ikke forstår. Det betyr ikke at jeg ikke aksepterer det eller respekterer det.

Katrine Engedal, hvis du tror at lovforslaget som skal gi blant annet ikke-binære transpersoner aksept og respekt i det offentlige handler om hva man føler seg som fra dag til dag, så bør du lese deg opp litt. Prøve å tenke litt lengre enn din egen truse. Kjønn handler nemlig ikke om det du har i trusa di. Kjønn er heller ikke noe man endrer i løpet av livet, og heller ikke fra dag til dag.

Kjønn fra naturens side er faktisk så veldig mye mer enn penis eller vagina. Og da tenker jeg ikke bare på det kjønnet som sitter i hodet på oss. Det kjønnet vi alle er programmert med, både du som er ciskvinne, jeg som er transkvinne og alle andres opplevelse av eget kjønn. Du har kanskje hørt om intersex? Mennesker som ikke er født med entydige mannlige eller kvinnelige kjønnsorganer, som kanskje har andre kromosomer enn XX eller XY. Synes du heller ikke disse fortjener å bli tatt hensyn til i samfunnets oppkonstruerte kjønnsbegrep?

Tenk, så heldig du er! Du er født med en problemfri kjønnsidentitet, uten defekte kjønnsorgan, med en riktig og god hormonbalanse, du får lov til å leve og høste respekt for den du er og opplever deg selv som. Du får lov til å være mamma for dine barn, og du har en binær mann som elsker deg.

Og allikevel så velger du altså å latterliggjøre og håne en gruppe mennesker, en marginalisert minoritetsgruppe, som ikke er så heldig som deg. Mennesker som er født annerledes. Som ikke har noe annet valg enn å være den de er født som.

Du kunne valgt å skrive et hånlig innlegg kamuflert som dårlig humor mot helt andre grupper. Du kunne valgt kvinnene på blogg.no som målgruppe for ditt hån og din dårlige humor. Vi har nemlig selv valgt å være på blogg.no, så det er greit. Du kan håne oss. Eller du kunne vist litt mer mot og hånet alle som stemmer Arbeiderpartiet. Det hadde også vært greit, de er en rimelig stor gruppe. Eller du kunne til og med valgt å håne alle som er født med penis. Det hadde også vært innafor, siden det er en stor gruppe med baller til å takle slikt.

Men ingen av de forslagene mine hadde gjort at ditt innlegg hadde blitt noe mer morsomt. Det er allikevel hån av en gruppe mennesker. Og hvorfor ønsker du egentlig å håne andre mennesker? Er det for å fremheve deg selv, Katrine Engedal? Har du et behov for å hevde deg selv som den helt ordinære kvinnen du er? Føler du deg ikke spesiell nok, siden du ikke er født med et talent som for eksempel et transtalent?

Nei ser du, nå begynner jeg å skrive ufint. Nå begynner jeg å rakke ned på deg. Og det skal jeg ikke. Men jeg håper du tenker deg litt mer om i fremtiden, Katrine Engedal. Og ikke sprer slike dårlige holdninger og legitimerer mobbing og hat. Det er vel ikke slik vi ønsker å oppdra våre barn? Til mobbere og hatere?

Katrine Engedal, vend i tide. Det er ingen skam å snu. Vis respekt for andre mennesker, selv om du ikke forstår dem.

5 kommentarer

Frida Haslund

13.02.2017 kl.12:44

Tusen takk Mia

Kjempefint innlegg, håper hun leser det

Lots of love, gleder meg til å se deg.

Mia B

15.02.2017 kl.18:28

Frida Haslund: Takk Frida, nå gleder jeg meg til å komme hjem!

Viktoria

14.02.2017 kl.19:11

Preach! Du er utrolig god til å snakke for deg, Mia!

Mia B

15.02.2017 kl.18:29

Viktoria: Takk, Viktoria :)

Christine

17.02.2017 kl.14:04

Du skriver så bra. :-)

Pleier å bruke denne regelen når jeg støter på noe teit som det Engedal skrev eller noen som har en merkelig reaksjon på meg.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon's_razor

Om man vil ha seg en latter på transfobenes regning så se på denne bloggen. Han mener seriøst at omtrent alle kjendiser er trans og dette er en konspirasjon som går hele veien til toppen. Husk popcorn! :p

https://voat.co/v/transvestigation

Folk i ulike typer skap er klin gærne noen ganger. Og ja, det ligger gjerne noe bak når man dedikerer betydelige mengder av dagen på å sparke etter transfolk på nettet. Derfor det er så viktig å fjerne behovet for å gå inn i skapet til å begynne med. Det blir litt som en trykk-koker hvor man har plugget igjen alle åpningene.

Skriv en ny kommentar

Mia B

Mia B

37, Oslo

Voksen transkvinne som er mitt i forvandlingen til å bli den kvinnen jeg har brukt hele livet på å fornekte. På denne bloggen kan du følge min prosess, få ta del i noe av mitt tidligere liv, og høre om noen av de utfordringene jeg møter på veien. For deg som er i samme båt som meg eller står en transkjønnet nær, så vit at det er mye hjelp og få - selv om den ikke alltid er lett å finne. Denne bloggen er her fordi jeg selv savnet å kunne lese andres historier på en personlig og nær måte. Ta gjerne kontakt med meg. Jeg svarer mer enn gjerne på dine spørsmål. Du finner meg på Facebook, siden heter Transfaction.

Kategorier

Arkiv

hits